Percenként akár 4500 fotót képes feldolgozni a Kirin 980

Kütyü Magazin - 2018. szeptember 2.

A Huawei Fogyasztói Üzletága a berlini IFA (Nemzetközi Szórakoztatóelektronikai és Háztartási Gép Vásár) szakkiállításon mutatta be legújabb chipkészletét, a Kirin 980-at. 

A Kirin 980 a világ első olyan mesterséges intelligencia által támogatott chipje, amely 7 nm-es TSMC processzorral van felszerelve, így minden eddiginél nagyobb teljesítményre képes.  A Huawei dupla NPU-val látta el a chipet, amely a lehető legmagasabb szintre emeli az AI képességeket: a Kirin 980 nyolcmagos processzora a tavaly bemutatott elődjéhez, a Kirin 970-hez képest 75 százalékkal erősebb és 58 százalékkal hatékonyabb teljesítményt nyújt. A Kirin 980 eddig nem tapasztalt felhasználói élmény biztosít, az alkalmazások gyorsasága, egyidejű használata és a grafikai megjelenítés terén egyaránt. A bejelentések között szerepeltek továbbá a vállalat új egységei, a Huawei AI Cube és a Huawei Locator.

„Tavaly a Kirin 970-vel megmutattuk a világnak az On-Device AI-ban (a készülék mesterséges intelligenciája) rejlő lehetőségeket, idén pedig egy olyan sokoldalú erőművet terveztünk, ami nem csupán kiváló AI adottságokkal rendelkezik, hanem a legkorszerűbb teljesítményt is nyújtja a fogyasztóknak”, mondta Richard Yu, a Huawei Fogyasztói Üzletágának elnöke. A vállalat a tavalyi évhez hasonlóan idén is az IFA kiállításon mutatta be legújabb mesterséges intelligencia fejlesztését. A Kirin 980-at a világon egyedülálló módon 7nm-es processzorral szerelték fel, melynek köszönhetően a chip 1 cm2-es területén 6,9 milliárd tranzisztort sűrít össze; többet, mint a korábbi generációs chip, a Kirin 970 (5,5 milliárd) esetében.

Kirin 980: kimagasló teljesítmény, elképesztő grafikai élmény

A Kirin 980 az első olyan processzor, melynek nyolcmagos konfigurációjában két szupergyors Cortex-A76-os és két gyors Cortex-A76-os alapú, valamint négy Cortex-A55-ös mag található, melyek 75%-kal erősebbek és 58%-kal hatékonyabbak, mint a tavaly bemutatott Kirin 970-ben találhatók. A feladatainak megfelelő, rugalmas elosztásáról a beépített, innovatív Kirin 980 CPU alrendszere gondoskodik: a háromszintes energiahatékonysági szerkezetű, úgynevezett Flex-Scheduling technológiának köszönhetően a processzor más-más magokkal végezteti el az azonnali, megterhelő feladatokat és folyamatosan elvégzendő, mindennapi tevékenységeket. 

A Huawei új Kirin 980-as zászlóshajó chipje a vállalat első olyan mobil AI platformja, amely két Neurális feldolgozó egységet (NPU) használ. A dupla NPU-nak köszönhetően a chip nagyobb feldolgozóerővel és intelligenciával rendelkezik. A két egység közötti összhangnak köszönhetően a Kirin 980 percenként 4500 képet ismer fel, ami 120 százalékos növekedést jelent elődjéhez, a Kirin 970-hez képest. A Huawei saját negyedik generációs ISP-jét, vagyis képfeldolgozó processzorát is integrálta a chipbe. Az új ISP 46 százalékkal jobb adatátvitelt biztosít elődjénél, illetve minden eddiginél jobban támogatja a többkamerás konfigurációkat. A Kirin 980-ba épített új HDR színreprodukciós technológiának és a Multi-pass zajcsökkentő megoldásoknak köszönhetően láthatóvá válnak a kép legfinomabb részletei, akár alacsony fényviszonyok között is. Az ISP 97,4 százalékos pontossággal képes felismerni a kamera előtt mozgó tárgyakat, így a felhasználók könnyedén készíthetnek fényképet mozgásban lévő pillanatokról is, illetve 33 százalékkal kisebb késleltetéssel tud videókat készíteni, mint korábban.

A mesterséges intelligencia hajtotta chipkészlet támogatja az olyan általános nyílt forráskódú AI keretrendszereket, mint a Caffee, a Tensorflow vagy a Tensorflow Lite, valamint biztosítja azokat az eszközöket, amellyel a fejlesztők könnyedén tudnak meríteni a duál NPU-k feldolgozási képességeiből. 

A Kirin 980 a világ első olyan chipje, amely támogatja az LTE Cat.21 kapcsolatokat, maximális letöltési sebessége elérheti akár az 1.4Gbps-t is. 

AI támogatott megoldások 

A Huawei idén két vadonatúj fejlesztéssel lép a piacra. Az okos otthonok piacán debütáló Huawei AI Cube egy professzionális hangszóró és egy 4G router tulajdonságait ötvözi az AI támogatásával. Használatához egy 4G-s SIM kártya szükséges, amellyel azonnal elérhető az LTE Category 6-os sebesség (300Mbps). Az AI Cube a 802.11ac Wifi sztenderddel is kompatibilis, ami támogatja a szerkezet 2.4Ghz és az 5Ghz csatornákon való működését, valamint a LAN adatátvitelt, amelynek sebessége elérheti akár az 1.200Mbps-ot is. A Huawei az Amazonnal együttműködésben tette hozzáférhetővé a készüléken Alexát, az amerikai cégóriás személyi asszisztens programját, így a felhasználók közel 4500 Alexa skill közül válogathatnak. A kiváló hangélményről ezúttal is a gyártó saját technológiája, a Huawei Histen gondoskodik. 

A Huawei Locator egy okos navigációs eszköz, amely valós idejű helymeghatározásra képes, ezzel segítve a családtagok és hozzátartozók nyomon követését. A felhasználót elveszett tárgyak és háziállatok felkutatásában és megtalálásában is nagyban segíti. A készülék támogatja a legnépszerűbb GPS/A-GPS alapú, illetve a GLONASS, Galileo és Beidou műholdakat is.

Vissza