Az új LG WING okostelefon újraértelmezi a mobilhasználatot

Kütyü Magazin - 2020. szeptember 15.

Az LG Electronics (LG) egy, a vállalat szöuli központjából világszerte élőben közvetített online bemutatón rántotta le a leplet első, az Explorer Project kezdeményezés keretében megalkotott okostelefonjáról, az LG WING-ről. Az Explorer Project célját, vagyis az eddig még fel nem fedezett mobilpiaci felhasználói megoldások megtalálását megtestesítő LG WING egyedülálló formát kapott, amellyel a vásárlók új, az eddig megszokottól teljesen eltérő mobilhasználati lehetőségeket kapnak.

Rejtett második kijelző: a felhasználói élmény új korszaka

Az LG WING teljesen különbözik a piacon elérhető bármely más okostelefontól — a felhasználók könnyedén válthatnak az ún. elforgatott üzemmód (Swivel Mode) és az alap üzemmód (Basic Mode) között. A Swivel Mode használata különleges és kiterjesztett élményt kínál, hiszen ebben az üzemmódban a telefon teljes előlapja 90 fokkal elfordul, ezzel a főképernyő fekvő formátumra vált, így láthatóvá válik a 3,9 collos másodlagos kijelző. Ekkor lehetőség van akár arra, hogy egyetlen app mindkét képernyőn fusson, de arra is, hogy kijelzőnként más-más alkalmazást használjunk egymással párhuzamosan.

Ez nem minden, hiszen a videómegosztó és -streaming platformok használata közben a Swivel Mode arra is lehetőséget ad a felhasználók számára, hogy mialatt a főképernyőn a tartalom folyamatos lejátszása történik, a második képernyőn más tevékenységet végezzenek. Azért, hogy az LG WING egyedi formájából adódó előnyöket teljes mértékben ki lehessen használni, a vállalat együttműködött a saját iparáguk vezető szereplőinek számító platformpartnereivel is. Ez azt jelenti, hogy ha például a készülékre előre telepített NAVER Whale böngészőn nézünk YouTube- vagy Tubi-videókat, a tartalom automatikusan a főképernyőn indul el, míg a másodlagos kijelzőn a hozzászólások vagy a keresősáv jelenik meg. A Rave-hez vagy a Fictóhoz hasonló streamingplatformokkal kötött partnerségi megállapodások révén az LG WING használói teljes képernyős méretben nézhetnek videókat a főkijelzőn, miközben a másodlagos képernyőn más nézőkkel cseveghetnek.

Az LG WING dupla képernyője és forradalmi dizájnja megkönnyíti egyes alkalmazások és funkciók használatának új módjait, ezáltal sokkal könnyebbé teszi a párhuzamos munkavégzést. A felhasználók teljes szélesvásznú formátumban nézhetik kedvenc filmjeiket, miközben információkat kereshetnek a neten kedvenc színészeikről, vagy online beszélgethetnek a filmről a barátaikkal. A nagyobb kényelem érdekében a Multi App funkció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy parancsikonokat hozzanak létre az általuk általában együtt használt alkalmazáspárok számára. A Swivel Mode vezetés közben is hasznosnak bizonyulhat, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy kövessék a térképen megjelenő utasításokat a főképernyőn, fenntartva a második kijelzőt a telefonhívásokhoz - ez utóbbiak ugyanis más telefonokon lefedhetik a navigációs térképet. Használjuk álló vagy fekvő módban, az LG WING tájolásának megváltoztatása számos új lehetőséget teremt a multitaskingra és a különféle tartalmak fogyasztására.  

 

Immerzív képi világ zavaró tényezők nélkül

Mivel minden eddiginél több tartalmat fogyasztunk okostelefonjainkon, ezért az LG WING számos olyan funkciót tartalmaz, amelyek magasabb szintre emelik a mobil nyújtotta vizuális élményt. Az LG WING főképernyője egy 6,8 hüvelykes, páratlan képi és játékélményt nyújtó P-OLED FullVision kijelző, 20,5:9 képaránnyal. A második képernyő nemcsak a telefon kijelzőfelületét terjeszti ki, hanem plusz markolatot biztosíthat, ha éppen fekvő/tájkép formátumban fotóznánk. A Grip Lock aktiválásával a második képernyőn hasznos információk, így például az idő és a dátum is megjeleníthető, így nem kell fölöslegesen a telefonhoz nyúlni ezek kijelzéséhez. 

Az LG WING-re optimalizált videós platformok úgy jelennek meg a másodlagos képernyőn, mint egyfajta médiavezérlő. Bekapcsolás után egy lebegő ikon tűnik fel a másodlagos képernyő jobb felső sarkában, amivel a felhasználó szabályozhatja a képi és hangbeállításokat anélkül, hogy megállítaná a videót vagy új ablakot kellene megnyitnia. A vizuális összképet és az immerzív nézői élményt zavaró tényezők elkerüléséért az LG egy 32MP-es, a készülékházból előugró pop-up kamerát épített a telefonba, így az objektív sem csökkenti a képernyő felületét.

 

A világ első gimbal funkciója kiváló fevételi képességekkel

Az LG az úttörő jelentőségű készüléket fejlett fényképezőgép-funkciókkal és technológiával látta el azok számára, akik általában okostelefonjuk segítségével rögzítik és osztják meg mindennapjaik történéseit. Az LG WING három hátsó kamerát kapott - egy 64 megapixeles ultranagy felbontásút, egy 12 megapixeles ultraszéles látószögűt, valamint egy 13 megapixeles széles látószögűt. Swivel üzemmódban a telefon emellett egyszerre képes felvételt készíteni a felugró 32 megapixeles előlapi kamerával, valamint az egyik hátlapi objektívvel. Az eredményt pedig akár egy, akár két külön fájlba menthetjük 1:1 vagy 16:9 képarányban. Sőt, a másodlagos képernyő akár szerkesztésre is használható, miközben a videó vagy fotó a főképernyőn jelenik meg. Az LG Creator’s Kit csomagban Timelapse Control, Voice Bokeh és ASMR Recording funkciók is megtalálhatók.

A mobiltelefonban a világon elsőként megjelenő Gimbal Motion Camera az eszköz másodlagos képernyőjét kényelmes fogantyúként hasznosítja. Ezzel megteremti azt a tisztább képek és rázkódásmentes videófelvételek egykezes készítéséhez szükséges stabilitást, amelyet olyan nehéz elérni akkor, amikor a hagyományos, hasáb formájú telefonokkal próbálunk fekvő formátumú felvételeket készíteni. Az LG WING olyan funkciókat kínál, amik jellemzően csak az igazi gimbal kamerastabilizátorokban léteznek: joystick a kamera dőlésszögének szabályozásához, retesz a rázkódások és elmosódások csökkentése érdekében, követési mód a rezgésmentesebb, mozgás közben felvett videókhoz, pásztázó-követő mód, valamint first person mód a dinamikus és ritmikus mozgások rögzítéséhez.

 

Könnyű mégis tartós kialakítás a megbízható működésért

Az LG Wing a két képernyő ellenére is viszonylag könnyű maradt, így egyszerűen kézben tartható és kényelmesen hordozható. A készülék nem nehezebb, mint sok más mai nagyképernyős okostelefon: a vékony, de strapabíró kompozit anyagok, valamint egy speciális perforációs technika révén az LG mérnökei az eszköz súlyát mindössze 260 grammon tudták tartani. Az ergonomikus kialakítás pedig kényelmes és stresszmentes fogást tesz lehetővé akár elforgatott, akár normál képernyőmódban.

Az LG WING mérnökei úgy tervezték a készülék mozgó alkatrészeit, hogy növeljék a tartósságot és a megbízhatóságot. A telefon gyorsulásmérője érzékeli, ha szelfi közben kihull az eszköz a kezünkből, és a károk enyhítése érdekében azonnal behúzza a pop-up kameramodult. A minőségi tervezés jegyében készült a hidraulikus csappantyúval ellátott csuklómodul is, amely csökkenti a mechanikai igénybevételt a főképernyő forgatásakor. Ennek hátulja termoplasztikus polioximetilén bevonatot kapott, így a másodlagos képernyő nem csak karcállóbb, de könnyebben elforgatható is. 

Azért, hogy megfeleljenek az 5G szolgáltatásokkal kapcsolatos fogyasztói elvárásoknak, a készüléket a tervezői a Qualcomm Snapdragon 765G 5G mobilplatformmal, illetve Snapdragon X52 integrált 5G modemmel látták el. Mivel ez a Qualcomm első olyan mobilplatformja, amely egy alkalmazásprocesszort és egy 5G modemet integrál, a lapkakészlet kategóriájának legjobb mesterséges intelligencia-teljesítményét, villámgyors 5G csatlakozást és intelligens multikamera-funkciókat nyújt, ráadásul mindezt az akkumulátor-üzemidő kímélése mellett. A Qualcomm Snapdragon Elite Gaming funkcióinak köszönhetően az LG WING igazán egyedi játékélményt is kínál, azonnali válaszidővel, mozifilm-minőségű grafikával és hihetetlen hangzással.

„Gratulálok az egész LG csapatnak az LG WING bejelentéséhez: ez a Snapdragon 765G 5G mobilplatformmal felszerelt készülék tökéletesen megtestesíti az LG új Explorer Projectjének vízióját” — mondta Jim Tran, a Qualcomm Technologies, Inc. mobilkészülék-üzletágának senior alelnöke és ügyvezető igazgatója. „A Qualcomm Technologies intenzíven együttműködött az LG Mobile-lal a fogyasztók számára új és minden eddigitől különböző élményeket nyújtó Explorer Project termékcsaládba tartozó készülékek teljesítményoptimalizálásában.”

„Az LG WING a mobilos felfedezés új korszakát nyitja meg, és egyben az Explorer Project kezdeményezésünk izgalmas nyitányát jelenti” — mondta Morris Lee, az LG mobilüzletágának elnöke. „Ez az innovatív, a piacon napjainkban elérhető minden más eszköztől különböző készülék egyrészt megkérdőjelezi az iparági status quót, másrészt olyan új mobilélményt nyújt a fogyasztóknak, amely új utakat nyit meg az okostelefonról való gondolkodás terén.”

Az LG WING okostelefont elsőként Dél-Koreában kezdik forgalmazni októbertől, ezt követően pedig megjelenik majd a kulcsfontosságú észak-amerikai és európai piacokon, ahogy Magyarországon is.

A fogyasztók ezen a linken ismerkedhetnek meg az LG WING készülékkel. A fejlesztők pedig itt tájékozódhatnak a telefonra készíteni tervezett alkalmazásokról.  

 

LG WING specifikáció:   

  • Lapkakészlet: Qualcomm Snapdragon 765G 5G mobilplatform, Snapdragon X52 5G modemmel integrálva 
  • Kijelző:  
             – főképernyő: 6,8 collos, 20.5:9 FHD+ P-OLED FullVision (2,460 x 1,080 / 395ppi) 
             – másodlagos képernyő: 3,9 collos, 1.15:1 G-OLED (1,240 x 1,080 / 419ppi) 
  • Memória: 8GB RAM / 128 vagy 256GB ROM / microSD (2TB-ig bővíthető) 
  • Kamera: 
             – hátlap: ultramagas felbontású (64MP OIS nagylátószögű 2 (F1.8 / 78°/ 0.8µm) / 13MP Ultra Wide (F1.9 / 117° / 1.0µm) / 12MP Ultra Wide Big Pixel (F2.2 / 120° / 1.4µm) 
             – előlap: 32MP nagylátószögű 3 (F1.9 / 79.6° / 0.8µm) 
  • Akkumulátor: 4.000mAh 
  • Operációs rendszer: Android 10.0 (Q OS) 
  • Méret: 169,5 x 74,5 x 10,9 mm 
  • Tömeg: 260g 
  • Hálózat: 3G / 4G LTE-A / 5G 
  • Kapcsolat: Wi-Fi 802.11 a, b, g, n, ac / Bluetooth 5.1 / NFC / USB Type-C (USB 3.1 Gen 1 kompatibilis) 
  • Színek: Aurora Gray / Illusion Sky 
  • Egyéb: Gimbal Motion Camera / előlapi kiugró kamera / Hexa Motion Stabilizer /  LG Creator’s Kit /kettős felvétel / fekete stabilizátor / LG 3D Sound Engine / AI CAM / Q Lens / Google Lens  / Google Assistant / képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasó /Qualcomm Quick Charge 4.0+ töltési technológia / vezeték nélküli töltés 
Vissza