Bemutatkozik a DokiApp

Kütyü Magazin - 2020. december 10.

Kezdjük megszokni a távmunkát, az online ételrendelést, de akkor miért ne konzultálhatnánk orvosunkkal, pszichológusunkkal is online? A nemrég indult DokiApp – az online orvoslás Uber-e – épp erre kínál megoldást. A telemedicina applikáció nem sokkal az indulást követően neves elismerésben is részesült: a DokiApp az idei Vodafone Digitális Díj Digitális Társadalom kategóriájának fődíját vihette haza nemrég.

 

A DokiApp-nak köszönhetően ma már nem csak az online áruházak termékei között böngészhetünk otthonunkban, hanem videótelefonáláson keresztül, várakozás nélkül konzultálhatunk orvosokkal és pszichológusokkal időtől és lokációtól függetlenül. A szolgáltatás okostelefonról és számítógépről is elérhető, így egy betegség vagy panasz jelentkezésekor akár néhány percen belül valódi szakembert kérdezhetünk a problémánkról.

 

Az online egészségügyi megoldások – vagyis a telemedicina – piaca évről évre növekszik, a koronavírus kirobbanásával pedig exponenciálisan megnőtt az igény az ilyen típusú megoldások használatára. Egy, az Egyesült Államokban készült friss kutatás szerint*, az elmúlt hónapokban 18%-ról 30%-ra emelkedett azon páciensek száma, akik kipróbálnának valamilyen telemedicina szolgáltatást. Sőt, 11%-ról 17%-ra ugrott azon páciensek száma is, akik már éltek is ilyen jellegű szolgáltatással. Szintén érdemes kiemelni, hogy minden második válaszadó orvosok nyilatkozott úgy, hogy a vírus miatt hozott korlátozások következtében kezdett el telemedicina szolgáltatást használni – mindezt úgy, hogy előtte semmilyen tapasztalata nem volt e téren. A jelenlegi tendenciák alapján a szakemberek azt jósolják, hogy 2030-ra az egészségügyi szolgáltatások 50%-az online térbe fog átterelődni, ami hatalmas áttörést fog hozni az orvos-beteg konzultációkról alkotott eddigi képünkben.

 

„A DokiAppot azzal a céllal hoztuk létre, hogy szakszerű és minőségi online egészségügyi szolgáltatásokat nyújtsunk az embereknek. Az applikáció a lehető legrövidebb úton köti össze a pácienseket a szakemberekkel, ezáltal megbízható iránymutatással szolgál, amikor arra a legnagyobb szükség van. Kiváltképp fontos ez a jelenlegi helyzetben, a járvány második hullámában, hiszen a tapasztalt orvoskollégák felkészülten tudják útbaigazítani a pácienseket az esetleges felső légúti tünetek esetében, vagy bármely további egészségügyi kérdésben.” – mondta el Somogyi Tibor, a DokiApp alapítója. 

A DokiApp nem csak fizikai panaszok esetén nyújt segítséget: az applikáción belül pszichológusokkal is van lehetőség konzultálni, így a mentális egészség megőrzésével kapcsolatban is kérhetünk támogatást ebben a nehéz, korlátozásokkal teli időszakban.

 

A jelen helyzet a háziorvosok, pszichológusok elérhetőségét is nagyban megnehezíti, a szakemberek leterheltek, sok esetben nehéz akár csak telefonon is egyeztetni velük. A DokiApp erre a problémára nyújt megoldást: lehetőséget biztosít az orvos-beteg konzultációra – mindezt magas felhasználói élmény mellett, kiberbiztonsági szempontokat figyelembe véve.

A DokiApp kifejezetten egészségügyi konzultációra lett tervezve: az applikációban vagy a szolgáltatás weboldalán (https://rendelo.dokiapp.hu) kiválaszthatjuk, hogy orvossal vagy pszichológussal szeretnénk beszélni, majd az előre felsorolt általános panaszokból kiválaszthatjuk a ránk illőket, emellett pedig szövegesen kifejtve, képpel kiegészítve is megoszthatjuk a problémánkat. Ezt követően néhány percen belül felkeresi a pácienst az orvos vagy pszichológus, aki kérdések és kamerakép segítségével feltérképezi az állapotot, majd a konzultációt követően írásban foglalja össze a véleményét és a tanácsait a beteg számára. A DokiApp egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell előre időpontot foglalni, vagy napokat várni a szakorvosi véleményre, hiszen a rendszer sajátossága, hogy azonnal (on demand) összeköti a platformon elérhető orvosokat, pszichológusokat a várakozó betegekkel. A DokiApp nem csak gyors, de pénztárcabarát is, egy 10-15 perces orvosi konzultáció ára 5 ezer forint, egy 20-30 perces pszichológiai konzultáció ára pedig 6 ezer forintba kerül.

 

A DokiApp jelentőségét mi sem mutatja jobban, mint hogy a Vodafone Magyarország Alapítvány által életre hívott Vodafone Digitális Díj egyik kategóriájának fődíjasa lett. A Vodafone Digitális Díj keretében olyan innovatív digitális megoldásokat keresett a Vodafone Alapítvány, amelyek a teljes társadalom javát szolgálják, illetve a digitális eszközök használata révén megkönnyítik mindennapjainkat.

__________________

* Jeane Han, 2020: Telemedicine Could Be More Widely Adopted Due to the Coronavirus

Vissza