Szívdiagnosztikai szolgáltatással bővül az Idősügyi Infokommunikációs Program

Kütyü Magazin - 2018. február 1.

Februártól új eszköz egészíti ki a szépkorúak életminőségét javító programot – jelentették be 2018. január 31-én, Füzesabonyban. A szívdiagnosztikai készüléknek köszönhetően gyorsabbá és egyszerűbbé válik az idősek szűrése, a szívbetegek azonosítása, állapotuk nyomon követése.

Az Idősügyi Infokommunikációs Program az otthonukat elhagyni nem tudó 65 év felettiekre fókuszál, országszerte 5000 fő számára biztosít laptopot, internet-szolgáltatást és az alapfokú digitális kompetenciák elsajátításához szükséges oktatást. Februártól új egészségügyi szolgáltatással bővül a program, amelynek keretében a rászorultak között 110 darab hordozható szívdiagnosztikai eszközt osztanak ki.

Jeneiné Rubovszky Csilla, a programért felelős miniszteri biztos elmondta: „Az idősek a szűréseket mostantól otthonukban önállóan elvégezhetik. Az új eszköz nagyban hozzájárul a program főbb céljainak megvalósításához: az életminőség javításához, a családtagok, a szociális és egészségügyi ellátórendszer tehermentesítéséhez.”

A magyar fejlesztésű, névjegykártya méretű eszköz intelligens algoritmus segítségével mutatja ki a szív működésének rendellenességeit, a stroke és a hirtelen szívmegállás kockázatát. Klinikai szintű EKG-t mér, melyet orvosi segítség nélkül kiértékel. A jelentések okoskészüléken, egészségügyi naplóban tárolódnak. 

Nyitrai Zsolt, Füzesabony és térsége országgyűlési képviselője kiemelte: „Magyarország egy többgenerációs otthon, ahol jól tud együtt élni és dolgozni fiatal és idős. Hazánkban több, mint 2 millió nyugdíjas honfitársunk él, köszönettel és tisztelettel tartozunk nekik. Az erkölcsi mellet fontos az anyagi megbecsülés is, ezért kaptak a nyugdíjasok nyugdíjprémiumot, ezért őriztük meg a nyugdíjak vásárlóértékét. Tavaly óta alapíthatnak nyugdíjas szövetkezetet is.”

A mobil szívdiagnosztikai eszközök a programban kialakított diszpécserközpontokba kerülnek, ahonnan közfoglalkoztatottak segítségével jutnak el az idősekhez. Az érintett egészségi állapotának felmérését követően probléma esetén tájékoztatni tudja háziorvosát.

Fotók: Botár Gergely/kormany.hu

Vissza