Ünnepi marketing csevegőalkalmazással

Kütyü Magazin - 2023. december 16.

A nyüzsgő ünnepi szezonban a vállalkozások minden lehetőséget megragadnak – legyen szó karácsonyi kampányokról, újévi eladásokról vagy az úgynevezett "ötödik negyedév" kihasználásáról: a karácsonyi ünnepek és a január vége közötti időszakról, amikor a fogyasztók még mindig kiemelkedő vásárlási szándékkal rendelkeznek a visszaküldött termékekből és ajándékkártyákból megmaradt összeggel. Ez az időszak ideális az értékesítés ösztönzésére irányuló stratégiák kialakítására, amelyek a 2024-es ünnepek alatt – beleértve a holdújévet, a Valentin-napot, a húsvétot, az anyák napját és még sok más ünnepet – a vállalkozások javát szolgálják.

Mivel a vásárlók 89%-a mobil eszközöket használ az értékelés során, az ünnepi szezonban elengedhetetlen a mobil jelenlét. A vásárlókkal való kapcsolatteremtés egyik leghatékonyabb módja a mobil eszközökön a csevegőalkalmazásokon keresztül történik, ahol jellemzően a barátokkal és a családtagokkal tartanak kapcsolatot. Az üzenetküldő alkalmazások számos lehetőséget biztosítanak a vállalkozások számára a marketing célra, az ügyfélszolgálatra és az értékesítés ösztönzésére az ünnepi szezonban.

Ismertségnövelés és új ügyfelek megszerzése az ünnepi kampányok során

Az új ügyfelek megszerzése alapvető stratégia a márka eladásainak növelésére. A közösségi média és bizonyos üzenetküldő alkalmazások széleskörű lehetőségeket kínálnak a mobil hirdetésekhez, hogy az ünnepi szezonban növeljék az üzleti ismertséget, és felhívják a potenciális érdeklődők figyelmét. Ezek a hirdetések zökkenőmentesen integrálhatók olyan platformok felületébe, amelyet az ügyfél rendszeresen használ, és lehetővé teszik, hogy a márka által elérni kívánt konkrét célközönséget érjék el. 

Sok márka már most is kihasználja a mobil hirdetéseket szezonális kampányaihoz. A Sephora például a Rakuten Viber felületén belüli natív hirdetéseket használt, amelyek a felhasználókat a weboldalukra irányították, hogy népszerűsítsék Black Friday ajánlatukat. A márkák a platformon elérhető különböző formátumokat, például bannereket, videókat és natív elhelyezéseket alkalmaznak, hogy hatékonyan közvetítsék üzenetüket, és a felhasználókat konkrét demográfiai adatok és érdeklődési körök alapján célozzák meg, megragadva a potenciális ügyfélkör figyelmét.

A Sephora szezonális kampánya a Rakuten Viberen

Érdeklődés felkeltése és konverziónövelés

Minden vállalkozás szeretné, ha minél több ügyfelet érne el, és kiemelkedne a versenytársak közül. Itt jönnek képbe az üzleti üzenetek, amelyek hatékony lehetőséget kínálnak a márkák számára, hogy közvetlenül ott lépjenek kapcsolatba ügyfeleikkel, ahol éppen vannak – az okostelefonjaikon és a kedvenc üzenetküldő alkalmazásaikon.

A csevegőalkalmazások üzleti üzenetekkel lehetővé teszik a márkák számára, hogy termékeiket, szolgáltatásaikat és különleges ajánlataikat szemet gyönyörködtető vizuális elemekkel és meggyőző szövegekkel mutassák be, amelyek gyakran hosszabbak, mint a hagyományos SMS-szövegek. A márkák kihasználhatják a rich media lehetőségek előnyeit, hogy több információt nyújtsanak és bemutassák kínálatukat. Ha például egy ügyfél egy terméket más szögből szeretne látni, az értékesítési munkatárs egyszerűen küldhet neki egy képet. Ha egy vásárló bizonytalan abban, hogy egy kategóriából melyik terméket válassza, egy olyan üzenetküldő alkalmazáson, mint a Rakuten Viber, a márka küldhet egy videót, amely az összes lehetőséget bemutatja. Ha pedig egy ügyfélnek specifikációkra van szüksége, vagy a garanciális feltételeket szeretné áttekinteni, a márkák egyszerűen elküldhetik neki a vonatkozó fájlt. A felsorolt rich media funkciók használatával a márkák nemcsak abban segítik az ügyfeleket, hogy tájékozottabb vásárlási döntést hozzanak, hanem abban is, hogy az ügyfelek érdeklődését és elkötelezettségét fenntartsák.

Üzleti üzenetküldő kampányok az ünnepek alatt: a Rakuten Viber jóvoltából

Az ügyfelek elégedettségének javítása

A vásárlási csúcsidőszakokban a megfelelő eszközök megléte döntő fontosságú a kielégítő vásárlói élményhez és ahhoz, hogy visszatérjenek, és megismételjék a vásárlást az adott üzletben.

A fogyasztók sietnek, és nagyobb valószínűséggel veszik fel a kapcsolatot olyan márkákkal, amelyek megfelelnek a preferenciáiknak és igényeiknek. A csevegőalkalmazások üzleti üzeneteivel a márkák interakcióba léphetnek az ügyfelekkel, személyre szabott támogatást nyújtva – kérdésekre válaszolva, ajánlásokat kínálva és a vásárlásokon keresztül vezetve őket. Ezután a márkák ugyanabban az üzenetküldő alkalmazásban folytatott csevegésben tájékoztathatják az ügyfeleket a vásárlásaikról. Ez kényelmes módja a rendelés visszaigazolásának, a szállítási státusz frissítéseinek, és akár a nyomon követési adatok küldésének. Mivel a fogyasztó útja nem ér véget a vásárlással, a márkák ugyanebben a csevegésben értékesítés utáni támogatást is nyújthatnak. Miután a vásárló kérdéseire választ kap, remek lehetőség nyílik visszajelzések és pozitív vélemények gyűjtésére a márka weboldalán és a közösségi oldalakon. 

Emellett a chatbotok használatával a márkák automatizálhatják a folyamatokat, azonnali válaszokat biztosítva az ügyfelek megkereséseire a nap 24 órájában, ami a HubSpot kutatása alapján a fogyasztók 82%-ának elégíti ki az elvárásait.

A Szent Valentin-nap alkalmából üzenetküldő alkalmazásokat használó márkák: Rakuten Viber jóvoltából

Eladások és bevételek növelése

Az ünnepi kampányok fő célja az értékesítés és a bevétel növelése azáltal, hogy vonzó ajánlatokkal, kedvezményekkel és promóciókkal csábítják a vásárlókat. Az Infobip kutatása szerint a fogyasztók 54%-a idegesítőnek találja a személytelen üzeneteket, 47%-a pedig figyelmen kívül hagyja a személyre szabott üzeneteket. Az üzleti üzenetküldés CRM- vagy CDP-rendszerekkel való integrálásával a márkák felhasználhatják ügyféladatbázisukat a elemzés érdekében, lehetővé téve számukra a közönség szegmentálását preferenciák, vásárlási előzmények és demográfiai adatok alapján. Ez a szegmentálás lehetővé teszi az ügyfelek igényeihez és érdeklődési köréhez igazodó, célzott üzenetek küldését.

A márkák megoldhatják a kosárelhagyás gyakori problémáját is a nagy igénybevételű vásárlási események során, ha üzenetküldő alkalmazásokat használnak a vásárlókkal való újbóli kapcsolatteremtésre. A személyre szabott emlékeztetők és ajánlatok arra csábíthatják őket, hogy befejezzék a vásárlást, hatékonyan csökkentve a kosárelhagyást, és növelve az eladásokat.

A keresztértékesítés és az upselling értékes stratégiák az átlagos rendelési érték növelésére. Az üzenetküldő alkalmazások lehetővé teszik a márkák számára, hogy bemutassák a kapcsolódó termékeket, kiegészítő termékeket javasoljanak, vagy exkluzív kedvezményeket kínáljanak, így ösztönözve a vásárlókat, hogy többet tegyenek a kosarukba.

Ünnepi értékesítések magasabb szintre emelése 2024-ben

Most van az eladások csúcsszezonja, és a piackutatás alapján a vásárlók 68%-a karácsony után is folytatja a böngészést és a vásárlást – a legtöbben az online platformokat választják. A megfelelő stratégiák alkalmazása vagy eldöntheti, vagy megtörheti egy márka céljait ebben az időszakban és a közelgő, 2024-es ünnepek alatt. Az üzenetküldő alkalmazásokhoz fordulás hatékony megoldásnak bizonyulhat a márkák számára, mivel hozzáférést biztosít egy széles és elkötelezett közönséghez, és lehetővé teszi számukra, hogy egyszerű és kényelmes módon kapcsolódjanak. Az új év az elhatározások ideje, és a következő évben az eladásaik növelésére törekvő vállalkozások számára a marketing és az ügyfélkommunikáció e hatékony eszközének felkarolása egy lépéssel közelebb viheti őket céljaik megvalósításához.

Vissza